Balaton: Balatoni borok: milyen ételhez mit fogyasszunk?

Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2918 fő
  • Képek - 2960 db
  • Videók - 340 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 372 db

Üdvözlettel,

Balaton Szerelmesei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2918 fő
  • Képek - 2960 db
  • Videók - 340 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 372 db

Üdvözlettel,

Balaton Szerelmesei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2918 fő
  • Képek - 2960 db
  • Videók - 340 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 372 db

Üdvözlettel,

Balaton Szerelmesei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2918 fő
  • Képek - 2960 db
  • Videók - 340 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 372 db

Üdvözlettel,

Balaton Szerelmesei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Balatoni borok: milyen ételhez mit fogyasszunk?A legjobb párosítások Hozzászólások (1)

2013.07.22.

Nyomtatás

Partner: HáziPatika.com

Mindig bajban van, ha bor-étel kombinációkat kell kitalálnia? Kapott egy üveg nedűt, de fogalma sincs, mit főzzön mellé? Kerti partira készül, és valamilyen ütős párosítással hengerelné le vendégeit? Akkor ez a cikk Önnek készült!

A Balaton hazánk legkedveltebb nyári úti célja, egyben értékes halállományának és jelentős történelmi borvidékeinek köszönhetően remek terep, hogy nyári étel-bor párosításokkal kísérletezzünk.
h i r d e t é s


A Balaton 22 borvidékünk közül négynek, a balatonfüred-csopaki, a balatonboglári, valamint a badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéknek is otthont ad, de a zalai (más néven Balaton-melléki) régió is ide köthető, így akár minden hosszú hétvégén újabb és újabb borokat fedezhetünk fel. E közben, bár az elmúlt években egyre csökken a halállomány a Balatonban, és az ide látogatók harmada még mindig nemzetközi halakat választ az étlapról, a nemesebb halak fogyasztása emelkedő tendenciát mutat és a legnépszerűbb haléttermekben már arra is szép számmal találunk példát, hogyan találnak egymásra a helyi borok és fogások.

A tájékozottság jól jön, de messze nem kell borszakértővé válnunk, ha nyaraláskor a megfelelő bort szeretnénk kiválasztani a vacsorához.

Aperitifnek: nyári sláger borok és habzók

A meleg időjárás egy jól behűtött, könnyű fehérbor felé tereli el gondolatainkat, ráadásul a balatoni borvidékek szőlősgazdái igazán otthonosan mozognak ebben a műfajban. A karakteres-aromás fehérborokból készített fröccs mellett a népszerű rosé is jó választás, ha a gyümölcsös ízvilágot kedveljük. A helyi borászok közül egyre többen fehér és rosé habzóborokkal is bővítették a palettájukat az utóbbi években - ezek szintén biztos befutók, ha szeretnénk a vacsora előtt egy aperitiffel koccintani.


A legüdítőbb balatoni étel-bor párosítások

A Balaton halait, például a fogast vagy keszeget neutrális módon, vagyis a hal húsának ízét kiemelve készítsük el, például roston, csak némi sóval és borssal ízesítve, a keszeget paprikás lisztben kisütve. Ezek a halak szinte kiáltanak a savakért, amiből a citromszelet mellett a balatoni fehérborok is bővelkednek. A balatonfüred-csopaki borvidéken egy olaszrizlinget, Badacsony környékén kéknyelűt, a déli parton sauvignon blanc-t vagy egy könnyű fehér házasítást keressünk melléjük. A fogas chardonnay párosítás szintén adja magát.

Zsírosabb vagy grillezett halaknál már egy testesebb badacsonyi rajnai rizling, szürkebarát, esetleg hordós érlelést kapott fehérbor a megfelelő irány, míg harcsapaprikáshoz egy jól behűtött siller vagy könnyű vörösbor dukál.

Hogyan érdemes bort rendelnünk egy balatoni halétteremben?
  • Száraz húsú csirke és pulyka ételek (grill) esetén a fehéret fehérrel alapelv remekül működik, különösen az illatos, száraz fehérborokkal, mint a sauvignon blanc, a tramini, a zöld veltelíni, vagy a muskotályos fajták. Ezek fröccsként is jól ihatóak, így méltó, ráadásul kalóriaszegény alternatívát jelentenek a sörökre.
  • A vörös húsok elkészítésekor a fűszerezés döntő lehet, de egy olaszrizling, rajnai rizling vagy tramini alapesetben zsírosabb sertéshús mellett is megállja a helyét, annál is inkább, mert egy sós ételt a vörösbor tanninjai keserűvé tesznek. A marhahús már inkább a balatonboglári borvidék testesebb cabernet sauvignon, merlot vagy épp syrah borait kívánja.
  • A nagyon csípős, fűszeres ízek maradék cukrot tartalmazó, vagy édes borokkal működnek jól, így érdemes a badacsonyi borvidék boraiban gondolkoznunk.
  • Könnyű köretek - Salátákhoz, például citromos vagy balzsamecetes, tehát savas öntetekhez a savas, friss fehérborok harmonizálnak, a csopaki olaszrizling vagy déli parti sauvignon blanc tökéletes választás.
  • A robosztusabb ízű grillezett zöldségekhez testesebb szürkebarát, akár hordós érlelésű chardonnay is kiváló lehet, de ez esetben is maradjunk bátran a közepes árkategóriánál, mert a füstös, intenzív ízekhez nem érdemes drága, kifinomul bort választanunk.
  • Egy igazi nyári lecsó egy sauvignon blanc-ból, királyleánykából készített fröccsel verhetetlen kombináció, de badacsonyi kéknyelűvel vagy rizlinggel, szürkebaráttal kóstolva is kellemes lehet.
  • Desszerteknél az a fő szabály, hogy a bor legyen kicsivel édesebb, mint az étel. Például egy friss gyümölcsös, jeges desszerthez, egy málna sorbethez egy száraz, de gyümölcsös balatoni rosé még épp megfelel, míg egy gyümölcsös túrótortához kajszis, késői szüretelésű, magasabb cukortartalmú badacsonyi bor lesz a megfelelő választás.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu