Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2013.07.22.
Partner: HáziPatika.com
Mindig bajban van, ha bor-étel kombinációkat kell kitalálnia? Kapott egy üveg nedűt, de fogalma sincs, mit főzzön mellé? Kerti partira készül, és valamilyen ütős párosítással hengerelné le vendégeit? Akkor ez a cikk Önnek készült!
Címkék: balatoni halak, Balaton, gasztronómia, bor
A
Balaton 22 borvidékünk közül négynek, a balatonfüred-csopaki, a
balatonboglári, valamint a badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéknek
is otthont ad, de a zalai (más néven Balaton-melléki) régió is ide
köthető, így akár minden hosszú hétvégén újabb és újabb borokat
fedezhetünk fel. E közben, bár az elmúlt években egyre csökken a
halállomány a Balatonban, és az ide látogatók harmada még mindig
nemzetközi halakat választ az étlapról, a nemesebb halak fogyasztása
emelkedő tendenciát mutat és a legnépszerűbb haléttermekben már arra is
szép számmal találunk példát, hogyan találnak egymásra a helyi borok és
fogások.
A tájékozottság jól jön, de messze nem kell borszakértővé válnunk,
ha nyaraláskor a megfelelő bort szeretnénk kiválasztani a vacsorához.
A meleg időjárás egy jól behűtött, könnyű fehérbor felé tereli el
gondolatainkat, ráadásul a balatoni borvidékek szőlősgazdái igazán
otthonosan mozognak ebben a műfajban. A karakteres-aromás fehérborokból
készített fröccs mellett
a népszerű rosé is jó választás, ha a gyümölcsös ízvilágot kedveljük. A
helyi borászok közül egyre többen fehér és rosé habzóborokkal is
bővítették a palettájukat az utóbbi években - ezek szintén biztos
befutók, ha szeretnénk a vacsora előtt egy aperitiffel koccintani.
A Balaton halait, például a fogast vagy keszeget neutrális módon,
vagyis a hal húsának ízét kiemelve készítsük el, például roston, csak
némi sóval és borssal ízesítve, a keszeget paprikás lisztben kisütve.
Ezek a halak szinte kiáltanak a savakért, amiből a citromszelet mellett a
balatoni fehérborok is bővelkednek. A balatonfüred-csopaki borvidéken
egy olaszrizlinget, Badacsony környékén kéknyelűt, a déli parton
sauvignon blanc-t vagy egy könnyű fehér házasítást keressünk melléjük. A
fogas chardonnay párosítás szintén adja magát.
Zsírosabb vagy grillezett halaknál
már egy testesebb badacsonyi rajnai rizling, szürkebarát, esetleg
hordós érlelést kapott fehérbor a megfelelő irány, míg harcsapaprikáshoz
egy jól behűtött siller vagy könnyű vörösbor dukál.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!