Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Európában elsőként Magyarországon kezdődik idén a szüret. A kontinensen legkorábban érő, hungarikumnak számító Csabagyöngyét a Dél-Balatonon kezdik szüretelni pénteken - nyilatkozta Varga Bálint bortermelő.
A
szakember kifejtette: "A Csabagyöngye magyar fajta, így a szőlő és a
belőle előállított újbor is hungarikumnak számít." Varga Bálint
elmondása szerint ebből a fajtából úgynevezett nulla érlelésű bort
készítenek, ami azt jelenti, hogy az erjedést követően néhány napon
belül, friss, eredeti állapotban palackozzák, így megőrzi az eredeti
szőlőízeket, illatokat. A Csabagyöngye idén szeptember elejére, még a
főszüret ideje alatt a polcokra kerül, amelynek fogyasztását a
bortermelő aperitifként, salátákhoz, levesekhez, 14 °C-ra hűtve
javasolják.
A Varga Pincészet adatai szerint az utóbbi két évben jelentősen,
mintegy harminc százalékkal emelkedtek a szőlőárak, amit a termelők
folyamatosan növekvő költségei némiképp indokoltak is. A szőlő
kilónkénti felvásárlási ára (fajtától függően) 60 - 200 Ft között
mozgott. Idén azonban kb. 15-30 % közötti árcsökkenés várható. Ennek
egyik oka, hogy nagy mennyiségű termésre számítanak idén a gazdák.
Ugyanakkor az árcsökkenésnek más okai is vannak: az alapanyag ára olyan
magasságba emelkedett, ami a kereskedelmi tömegtermelés területén már
versenyképtelenné teszi a magyar borokat. Ez eredményezte egyrészt a
magyar export csökkenését, másrészt az import növekedését. A
kedvezőtlen folyamatokat tovább erősítette az amúgy is erős
tartományban lévő forint további jelentős erősödése.
Mindezek alapján a pincészetek a korábbi éveknél lényegesen nagyobb
borkészlettel vágnak neki a szüretnek. Ez nyilvánvalóan csökkenti a
szőlő iránti keresletet és ez várhatóan számottevően csökkenteni fogja
az elmúlt években kialakult magas felvásárlási árakat.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Almádi Borfesztivál 2008
Balatoni borok
Sokan isszák, kevesen tudják: ez van a forralt borban
Badacsonyi Szüret 2013