Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balaton Szerelmesei közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz,
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balaton Szerelmesei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Balatoni ételek - Bevezetés a balatoni gasztronómiába
A Balatoni vendégfogadásnak már kezdetek óta elválaszthatatlan része a
jóízű étel és bor. A régió ételféleségei nagyon változatosak. A tó
sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a
kiváló zamatú gyümölcsökkel járulnak hozzá a jó vendégközérzethez. A
szakácsmesterek munkájára a szorgos szőlősgazdák teszik fel a koronát,
akik a fáradságos szőlőművelés eredményét - a híres balatoni borokat
teszik asztalunkra.
Mindezek harmonikusan egészítik ki a tó melletti tartózkodást, legyen az
akár fürdőnyaralás, aktív kikapcsolódás a természetben, gyógyulás a
termálvizekben, vagy netán újdivatú testi kényeztetés, azaz
wellness-tartózkodás. Még a vízen tartózkodó hajós népek is gyakran
térnek be egy-egy kikötői vendéglőbe, ha igazán ízeset kívánnának enni
vagy inni.
A tó ételfogásai között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a
"királyt", a balatoni fogas süllőt. Ez a sügérfélék családjába tartozó
ragadozó elérheti a 9-10 kg súlyt és a 120 cm hosszúságot is. Húsa
hófehér, omlós, szálkátlan, tiszta ízű, nem véletlen, hogy évszázadok
óta a menü és étlapok vezető helyét foglalja el. Klasszikus elkészítési
módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel
tálalják, hogy a fogas egyedülállóan nemes íze érvényesülhessen.
A halételek között külön említést érdemel a balatoni halászlé. A
klasszikus halászlé írásos említésével az 1800-as években találkozunk
először, és éppen a Balatonnál. A régió szakácsai szerint a halászlé
akkor a legfiatalabb, ha minél több halfajtából főzik. A sűrű, zamatos,
paprikával főtt hal-levesbe többnyire ponty- vagy harcsaszeleteket
főznek, és tészta nélkül tálalják. Kiegészítője a friss fehér kenyér és
egy jófajta környékbeli bor. Több településen ételfőző verseny keretén
belül mérik össze tudásukat a halászlé főzésében legjáratosabb mesterek.
A Balatonnál a vadétkeket is érdemes megkóstolni. A Bakony, a Keszthelyi
hegység és a Somogyi dombság hatalmas erdeiből, őz, szarvas, vaddisznó,
a tágas rétségekből pedig nyúl, fácán, fogoly kerül az éttermek
asztalára. Íme egy kis ízelítő: szarvasszelet vörösborban,
áfonyabefőttel és burgonyagombóckákkal, vagy nyúlgerinc vadasan,
zsemlegombóccal.
A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden
"született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő
tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal.
Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos
lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott
marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden
"jobb" vendéglőjének étlapjára felkerült.
Ugyancsak országos hírre tett szert már a Jókai személyéhez kötődő
különleges bableves, amely neves írónk füredi tartózkodása alatt vált
kedvenc ételévé.
A tó azonban nem csak "neves" ételekkel szolgál. A népi ételek közül a
lángos, a palacsinta, a gyümölcsös rétesek, a tócsi- és prószafélék
váltak a vendégek állandó kedvenceivé.
A sütött és főzött ételeket kiválóan egészítik ki a Balaton környékén
termő gyümölcsök. A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas
száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt a
régióban. A cseresznye és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a
ribizli és a málna számít kedvelt helyi gyümölcsdesszertnek. A dió és a
mandula főleg a sütemények és kalácsfélék alapanyagát adják.
A nyaralás elengedhetetlen kísérője a jégbe hűtött görögdinnye, amely
azonban nem a régióban terem, de a szezon folyamán mindenütt árusítják,
így lassan a tóhoz kötődő gyümölcsként tartják számon a vendégek.
(Forrás: Magyar Turizmus Zrt.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Szállás a balatonon
Balatoni Habos Mogyoró lett Magyarország Tortája
Itt még Erzsébet királyné is vitorlázott
Éppen 170 éve indult útjára az első balatoni gőzhajó